marți, 28 iulie 2015

CONTINUĂ SĂ CREȘTI


Când vei veni, adu-mi… cărțile” -2 Timotei 4:13
Aflat în închisoare, fără posibilitatea de-a fi eliberat și confruntându-se cu certitudinea morții prin decapitare, Pavel i-a cerut lui Timotei să-i aducă cărțile. De ce? Deoarece el dorea să crească în continuare. Adevărul este că:
1.Dacă nu continui creșterea, ești terminat.
Când poetul Longfellow era înaintat în vârstă, un admirator l-a întrebat cum de mai poate scrie atât de frumos. Arătând spre un măr din apropiere, el a răspuns: „Acel copac este foarte bătrân, dar nu am văzut niciodată flori mai frumoase. Pe acel copac cresc mlădițe noi in fiecare an și din acel lemn nou ies acele flori. Așa că eu încerc să cresc câte puțin în fiecare an”.
2.Creșterea nu se întâmplă peste noapte.
Ea te ține la strâmtoare. Te provoacă să regândești presupunerile despre care ai crezut mereu că sunt adevărate. De bună seamă că te poate costa prieteni și bani. Dar când te dedici creșterii, nu te poți rezuma la ignoranță.
3.Creșterea este responsabilitatea ta.
Când erai copil, părinții tăi au fost responsabili de creșterea ta, acum tu ești. Poetul Robert Browning scrie: „De ce mai existăm dacă excludem creșterea?” Totuși, puțini se dedică acestui proces. Asta deoarece creșterea necesită schimbare și nu ne simțim în largul nostru cu lucrurile pe care le aduce schimbarea. Gail Sheehy a spus: „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem și dacă nu creștem nu trăim cu adevărat.
Creșterea necesită renunțare temporară la siguranță. înseamnă să renunți la lucrurile familiare și la tiparele care te limitează, la munca sigură, dar fără satisfacții, la lucruri în care să nu mai crezi, la relațiile care și-au pierdut însemnătatea. Primul pas ne produce cea mai mare teamă, deși cea mai mare teamă a noastră ar trebui să fie opusul”.
Te poți gândi la un lucru mai rău decât la o viață lipsită de creștere?..



Să asculte însă și înțeleptul, și își va mări știința” -Proverbe 1:5
Când vine vorba de creștere, Hristos este exemplul nostru. Biblia spune că El „creștea în înțelepciune, în statură, și era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor” (Luca 2:52). Pentru a fi plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor, trebuie să continui să crești spiritual, mental și emoțional. Asta înseamnă să faci două lucruri:
1.Nu te opri din învățat!
Fiecare experiență din viață, inclusiv cele care nu-ți plac, îți oferă cunoștințe care îți pot face viitorul mai bun decât prezentul. Dar trebuie să le cauți. Dezavantajul Internetului și al Smartphonurilor este că primești „bucăți” de informații pe care nu le procesezi sau din care nu extragi nimic. în loc să lași ca viața să ți se „întâmple”, trebuie să te oprești și să te întrebi: „Ce se întâmplă aici cu adevărat? Aud, dar ce înseamnă ceea ce aud?” Tu ești trup, sufiet și duh, așa că trebuie să te întrebi: „Sunt eu sănătos fizic, mental, emoțional și spiritual?” Nimeni nu poate răspunde la această întrebare în afară de tine.
2.Nu înceta niciodată să-ti dezvolți talentele!
Când a fost întrebat, bătrân fiind, de ce mai exersează încă între șase și opt ore pe zi, unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii a răspuns: „Deoarece cred că devin mai bun”. Ce atitudine extraordinară! Nu este suficient să’ trăiești mai mult, ci trebuie să ajungi mai bun! Pavel i-a spus lui Timotei: „să înflăcărezi darul … care este în tine” (2 Timotei 1:6).
Wesley Tracy a spus: „Unii oameni sunt de părere că a-ți urma darul spiritual înseamnă să petreci zile și ani din viața ta făcând numai acele lucruri care vin de la sine, ușor, fără efort, disciplină sau practică.
Darul tău este fie mediocru, fie excelent; depinde de tine”.
Amin.