Cu siguranta sunt inca multe lucruri pe care nu le cunoastem, dar iata cateva lucruri interesante pe care le-am descoperit deja.
1. Impulsurile nervoase in si din creier calatoresc cu o viteza de pana la 275 km pe ora. Te-ai intrebat vreodata cum poti reactiona atat de rapid la lucrurile din jurul tau sau de ce o lovitura la deget iti transmite imediat senzatii de durere? se datoreaza vitezei foarte mari a impulsurilor nervoase de la creier la restul corpului si invers, aducand reactiile la viteza unei masini de lux de mare putere.
2. Creierul opereaza cu aceeasi cantitate de energie cu a unui bec de 10 Wati. Creierul genereaza aceasta energie chiar si atunci cand dormi. Imaginea aceea din desene cu un bec deasupra capului atunci cand iti vine o idee nu este prea departe de adevar.
3. Celulele creierului uman pot stoca de cinci ori mai multa informatie decat Eciclopedia Britanica. oamenii de stiinta inca nu au stabilit o cifra exacta, dar capacitatea de stocare a creierului se intinde undeva intre 3 si 1000 terabyti.
4. Creierul tau foloseste 20% din oxigenul care intra in sange. Creierul ocupa doar 2% din masa corporala si cu toate astea consuma mai mult oxigen decat orice alt organ, ceea ce il predispune la daune provocate de privarea de oxigen. Deci respira adanc pentru a-ti mentine creierul fericit si celulele oxigenate.
5. Creierul este mai activ noaptea decat in timpul zilei. Ai crede ca toate activitatile complicate din timpul zilei iti solicita creierul la maxim, dar realitatea sta de fapt invers. Atunci cand dormi, creierul tau se activeaza, oamenii de stiinta nu cunosc inca motivele pentru asta, dar ii poti multumi creierului tau pentru toate acele vise placute.
6. Cu cat ai un IQ mai mare cu atat visezi mai mult. Poate fi adevarat, dar nu lua asta drept un semn al retardului mental daca nu iti amintesti toate visele. Majoritatea oamenilor nu-si amintesc toate visele iar durata acestora variaza oricum intre 2-3 secunde, ceea ce nu le face prea lungi pentru a ni le aminti.
7. Neuronii continua sa creasca pe tot parcursul vietii. Ani de zile oamenii de stiinta si doctorii au crezut ca creierul si tesutul neuronal nu poate creste sau regenera. Separe insa ca acestia cresc insa pe tot parcursul vietii, ceea ce adauga o noua dimensiune studiului creierului si bolilor care il afecteaza.
8. Informatia calatoreste la viteze diferite in functie de tipurile de neuroni. Nu toti neuronii sunt la fel. Sunt cateva tipuri diferite de neuroni in corp iar viteza de transmitere a informatiei variaza intre 0.5m/sec si 120m/sec.
9. Creierul nu poate simti durerea. Creierul este centrul durerii, dar creierul in sine nu are receptori si nu poate simti durerea. Asta nu inseamna ca nu te poate durea capul. Creierul este inconjurat de o sumedenie de tesuturi, nervi si vase de sange care sunt foarte receptive la durere si iti pot da o durere de cap ingrozitoare.
10. 80% din creier este apa. Creierul tau nu este acea masa gri ferma pe care ai vazut-o la tv. Tesutul viu al creierului este un organ roz cu aspect gelatinos multumita concentratiei mare de sange si apa pe care o retine in tesuturile lui. Deci, data viitoare cand te simti deshidratata, bea putin apa pentru a-ti ajuta creierul sa se rehidrateze.
Jocul memoriei
Noi conexiuni sunt create de fiecare data cand ne amintim ceva sau initiem un nou gand. Amintitrile cele mai puternice, cele mai intens din punct de vedere emotional sunt cele care realizeaza conexiuni intre amintiri, intamplari, persoane din trecut si arome, parfumuri. De aceea si dupa 20 de ani de ani veti tine minte cum mirosea persoana iubita prima oara cand ati intalnit-o sau cum mirosea ploaia in copilarie. Procesul se numeste memorie involuntara.
Potrivit Logopedics, acest tip de memorie se desfasoara nu doar in starea de veghe ci uneori si in somn, prezenta ei fiind inregistrata de constiinta post-festum. Ne dam seama ca in repertoriul experientei anterioare apar "elemente" pe care nu ne pusesem in gand sa le memeoram, sau ca la un moment dat suntem invadati de amintitri si senzatii pe care nu le-am comandat in mod intentionat. Memoria declansata de parfumuri are o puternica legatura emotionala, si, prin urmare, este mai intensa decât orice alte procedeea de amintire.
Pretuiti-va somnul, deoarece acesta este probabil cea mai buna perioada pentru creierul uman, cand este necesar sa dormi, pentru ca asta e, probabil, cel mai bun timp pentru creier cand e bine sa va desprindeti de amintitrile din timpul zilei. David Dinges, profesor la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Pennsylvania afirma ca daca ne privam creierul de cele odihnim 7-8 ore de somn pe noapte, acesta oboseste si apar momentele de colaps a activitatii cerebral, dar si o stare de somnolente alternata cu hiperactivitate. Dingers explica metaforic fenomenul: "Este ca si cum va aflati intr-o camera si va uitati la televizor cu lumina in permanenta aprinsa. Intr-un creier odihnit luminile raman mereu aprinse, insa intr-un creier obosit, privat de somn, luminile se sting si se aprind brusc". Deci daca nu vreti pene de curent continue in creierul dumneavoastra incercati sa respectati orele de somn.
Stiati ca...?
- Nu creierul te doare atunci cand ai o durere groaznica de cap. Daca nu ar exista receptorii de durere la nivelul pielii, creierul n-ar simti nicio senzatie de durere.
- Creierul tau stie cand te gadili singur, motiv pentru care niciodata nu vei pica de pe scaun de ras atunci cand te vei gadila singur in talpa.
- Supertasters (adica persoane care au mult mai multe papile gustative decat oamenii normali si percep gusturile mult mai intens decat ceilalti. Tot timpul par a fi mofturosi si nu suporta gusturile de genul cafea, grapefruit, varza, spanac. Aproape 25% dintre oameni sunt supertasters. Acestia au o superputere care le permite sa recunoasca uneori gusturi si arome pe care altii nu le pot detecta.
- Cand dormi, esti practic paralizat pentru ca in timpul somnului, creierul creeaza un hormon care ne impiedica sa fim actorii propriilor vise. Imaginati-va cum ar fi sa visati ca sunteti urmariti si sa o luati la fuga prin casa in timpul visului.
- Aproximativ 12% dintre oameni viseaza doar alb-negru. Dar problema cea mai acuta e ca foarte putini oameni isi mai amintesc ce au visat, cu atat mai putin in ce culori viseaza. Inainte de a va ridica din pat, cand va aflati inca intr-o stare de semi-trezire, va puteti aminti visele de peste noapte. Unele mituri spun ca nu ar trebui sa va uitati pe fereastra.
- Unii oameni viseaza prea mult, altii deloc. De asemenea se zice ca anumite alimente cauzeaza probleme ale somnului, dar se intampla ca atunci cand mancati seara branza sau lapte sa aveti nopti cu activitate onirica mult mai intensa. Alteori, cand mancati alimente greu digerabile seara, s-ar putea sa nici nu adormiti, cu atat mai putin sa visati. Se mai zice ca daca aveti vise cu trairi emotionale foarte intense si colorate, s-ar putea ca acestea sa nu fie simple viose, ci chiar experiente de extracorporalitate, numite si proiectii astrale.
- Cei mai multi oameni viseaza aproape 1-2 ore pe noapte, potrivit Mercola. com si au in media cam 4-7 vise pe noapte. Problema este ca nu si le mai amintesc decat secvential. In plus, studiile arata ca influxul nervos este mai activ in timpul somnului decat atunci cand suntem treji...
Interesant articol! Vedeti la setari ca nu da voie sa ne afisem profilul-aurel munteanu
RăspundețiȘtergereaurelmunteanu.wordpress.com