marți, 29 decembrie 2009

Schite Predici

Cum a slujit Pavel ???

Text: Faptele Apostolilor Cap.20:19-21
Purtarea lui Pavel, in toata vremea, e de fapt slujba lui inaintea Domnului.

1. Cu toata smerenia; (vers.19)

2. Cu multe lacrimi; (vers.19)
3. In mijlocul incercarilor; (vers.19)
4. Slujba i-a fost intreaga,transparenta, sincera,cinstita... (vers.20 si vers.27)
5. Fara frica; (vers.20)
6. Ajutand pe cei slabi; (Fapt.Cap.20:35)
7. Dandu-se pilda pe sine in toate privintele...(Fapt.Cap.20:35)

Cum slujesti tu, pe Dumnezeu ???

Amin.
Învățând, de la Pavel, ce, să facem pentru tineri ?!
Text : 2Tim. 1:1-8
(Predică textuala)

Teologii vremii recunosc în unanimitate că apostolul Pavel, poate fi numit ”Vocea Crestinismului”. Viața lui și misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o, și-a indeplinit-o, ridicând ștafeta slujirii atât de sus, încât a avut curajul să zică: ”Călcati pe urmele mele” 1Corinteni cap. 4:16, 11:1, cu alte cuvinte am putea să spunem fără nici o reținere : Învață-ne Pavele Calea lui Hristos !!! amin.
În timpul vieții sale, a transmis si a încredințat Evanghelia Împărăției la oameni care să fie în stare (vrednici) să slujească... Timotei este unul din discipolii săi pe care Sfântul Apostol Pavel îl numește ”...Timotei, copilul meu preaiubit” 1Tim.1-2(a).
Ce să facem pentru tinerii de lângă noi?
1. Să fim ca și un tată pentru ei, să îi iubim... Și ma repet : ”...Timotei, copilul meu preaiubit”
2. Să mulțumim lui Dumnezeu cu toată sinceritatea și dragostea pentru ei, in fiecare rugăciune.( Când ai făcut asta ultima data?) 1Tim.1:3
3. Să-i râvnim pentru părtășie! 1Tim.1:4
4. Să-i apreciem în credința lor sinceră. 1Tim.1:5
5. Să-i încurajăm in slujire, să îi susțtinem și să-i îmbărbătăm. 1Tim.1:6-7
6. Să le reâmprospătăm cunoștințele despre Domnul Isus Hristos, avertizându-i să nu le fie rușine cu El și Biserica Lui (urmașii Domnului) în lume pentru că este Mântuitorul nostru. Slava Lui!!!
Amin.

CUI? CUM? CAND? DE CE?
... DA, DOMNUL, DUHUL SFANT ?
Faptele Apostolilor 1:4-8Exista asa de multi oameni, care nu inteleg botezul cu Duhul - Sfant, incat uitandu-ma la ei, nu pot sa nu raspund la cateva intrebari pe care , ei le au, intrebari care necesita un raspuns exact si corect din punct de vedere biblic.
Sunt multe si diverse explicatii, a unor asa zisi "predicatori", pe tema botezului cu Duhul - Sfant, incat de multe ori dupa ce le asculti esti confuz si nu stii de fel, care este cu adevarat, realitatea scripturala...
Am auzit multe predici pe linia acestui eveniment remarcabil, botezul cu Duhul - Sfant, si uneori ca om, care studiezi Biblia, te "minunezi" , de ce pot spune unii... Parerea mea personala, este ca-i mai bine sa taci, daca nu cunosti scriptura, decat sa sa faci afirmatii si acestea sa fie nefondate cu o clarviziune a Sfintei Scripturi.
UN ORB NU POATE CALAUZI PE ALT ORB ...!
1. CUI, DA DOMNUL DUHUL SFANT?
a) - celor care sunt in partasie cu Isus, care stau langa el (vers. 4a), care sunt in anturajul Domnului.
b) - celor care stau sub autoritatea poruncilor Lui Hristos. Asta implica automat sa-L recunosti si sa-L accepti pe Cel care porunceste ca fiind STAPANUL TAU. (vers 4a)
c) - "... sa nu se departeze de Ierusalim..." , cu alte cuvinte sa nu se departeze locul unde se intalneste "BISERICA"(cei care sunt a lui Hristos).
Ierusalaem= Cetatea painii, cetatea pacii ! Tatal da Duhul - Sfant tuturor care stau in perimetrul ariei in care te ingradeste BIBLIA. In sfera ascultarii de Domnul Isus Hristos !(Fapte. 5:32)
2. CUM, POTI PRIMI DUHUL SFANT?
a) - Un prim aspect legat de modul cum putem primi Duhul - Sfant este subliniat de Domnul Isus in (vers.4b),,... ci sa astepte acolo fagaduinta Tatalui..."asteptarea este un fruct al rabdarii si asta e ceea ce ne trebuie, atunci cand dorim mult si sincer Duhul - Sfant.
b) - Sa crezi puternic! Asteptarea trebuie sa fie insotita de credinta. Evrei 11:6 "Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti LUI ! Caci cine se apropie de Dumnezeu , trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta."
c) - Apoi, RUGACIUNEA este elementul central, de baza, atunci cand te intrebi, cum poti primi Duhul - Sfant ? - e simplu, prin rugaciune...
Rugaciune= substantiv derivat din verbul "a ruga", " a cere"
In Evanghelia dupa Luca cap. 11:13 Domnul Isus zicea: "Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult TATAL vostru cel din ceruri va da Duhul - Sfant celor ce i-L cer!"(si asta inseamna rugaciune) o alta refrinta o gasiti in (Fapte. 8:15)
3. CAND VOI PRIMI DUHUL SFANT ?
- este intrebarea , care framanta pe multi ,care cer si nu primesc...
Ei bine, dragilor, BIBLIA ne lumineaza si de data asta!
a) "... voi, nu dupa multe zile, veti fi botezati cu Duhul - Sfant." (Fapte. 1:5)
In momentul in care te aliniezi cu viata ta, ordinii celor spuse mai sus in acest articol, Dumnezeu iti garanteaza ca asteptarea ta nu va fi de luni sau ani...
Se intampla si cunosc persoane care participa de ani de zile la seri speciale de rugaciune pentru botezul cu Duhul - Sfant si cu toate acestea sunt tot neimpliniti in ceea ce spunea Isus "fagaduinta TATALUI"... cauza acestui inconvinient este chiar la cei care, cer si nu primesc.
VA DAU UN SFAT ! " Pocaiti-va , ... (Fapte2:38)
4. DE CE, DUHUL SFANT?
a) - ne ajuta in procesul sfintirii pe Pamant (Ioan 16:13)
b) - pentru a depune marturie , sa propovaduim Evanghelia Imparatiei pana la marginile pamantului(Fapte.1:8b)
c) - pentru ziua invierii.(Romani 8:10,11)
amin!
PUTEREA VORBEI
Text: Proverbe 18:21; Ieremia 18:18

...se pare ca in cap avem sapte orificii: doua urechi, doi ochi, doua nari si o gura !
- Vrea cineva sa aiba doua guri?
Biblia vorbeste mult despre limba, buze, gura, vorbe, cuvinte...

1. PUTERE DE VIATA SI MOARTE (Ieremia 21:33; Proverbe 13:3; 15:4b)
Cu limba imi pot face rau mie:
- ma pot face de rusine,
- ma pot ucide pe mine,
- pot sa fac rau celui de langa mine
Ex. o gluma proasta, esti neinformat, din auzite, din rautate, sau poate ai spus adevarul, dar nu in dragoste; toate aceste vorbe pot ucide, sau daca nu, pot distruge...
Proverbe 18:21
MOARTEA SI VIATA (sta in puterea limbii;)
Depinde de tine, (matei 12:37) Domnul Isus a spus:"...din cuvintele tale vei scos cu vina si fara vina..."). Orcine o iubeste, ii va manca roadele.
Dumnezeu , in Sfanta Scriptura, afirma clar, despre omul care vrea sa aiba zile fericite, in primul rand trebuie sa-si fereasca limba de vorbe rele, negative. (Ps.34:11-13)
Frica de Domnul incepe cu o vorbire pozitiva.Marturisirea lui Isus Hristos cu gura duce la mantuire si la viata vesnica.(Romani 10:9-10)
2. CUVINTELE ARATA CONTINUTUL INIMII
Intr-o unitate militara a izbucnit o criza de dezinterie. A venit medicul pentru examinarea bolnavilor. Fiecarui soldat ii spunea :"ARATA-MI LIMBA!". Doctorul isi dadea seama de conditia fiecarui bolnav uitandu-se la culoarea limbii lui. STAREA LIMBII TALE , TRADEAZA CONDITIA TA SPIRITUALA ! Domnul Isus arata legatura directa dintre inima si gura; Natura pomului, in mod inevitabil, determina felul fructului. Cel mai bun revelator al inimii este gura, cuvintele tale spun de fapt cine esti tu. Exista un trib african numit Morigoli, in limba acestui trib cuvantul inima inseamna si voce. Vorbele tale tradeaza stapanul tau.
3. CUVINTELE DETERMINA DESTINUL
Iacov in epistola sa, spune ca limba este la carma vietii (Iacov 3:4). Un pastor sau un lider daca da un ton gresit la o invatatura ori cantare, toti se duc gresit... dupa cum li se da tonul ! Poti duce in iad dupa tine multi oameni. (Numeri 13:26-33) si vei vedea cat de puternica este vorbirea, precum si faptul ca ea determina destinul oamenilor.
FII POZITIV IN VORBELE TALE SI ATAT TRUPUL TAU CAT SI VIATA TA VOR FI SANATOASE SI VEI FI UN OM FERICIT.
NU UITA: CUVANTUL TAU ARE PUTERE DE MANTUIRE SAU PIERZARE !!!
amin!

AVIZ  AMATORILOR..,
Text: Matei 19:16-30

"Isus a zis ucenicilor Sai: "Adevarat va spun ca greu va intra un bogat in Imparatia cerurilor."
Sunt convins de realitatea acestui mare adevar, pe care l-a subliniat Domnul Isus.
Vreau sa fac o precizare: ori de cate ori veti gasi in biblie expresia "adevarat va spun", inseamna ca ceea ce urmeaza este de o importanta majora si nu trebuie nicidecum ignorat... Din pacate de cele mai multe ori, nu dam importanta Cuvantului lui Dumnezeu, adica il ignoram pe Isus Hristos prin care avem viata vesnica.
ASTA INSEAMNA MOARTE !
"... adevarat va spun, ca greu va intra un bogat in Imparatia cerurilor."
Se pare ca acest mare adevar, spus de Domnul Isus, turbura pe multi..., mai ales pe cei bogati.
De ce, vor intra greu bogatii (sau asa cum spunea Domnul "cei ce au multe avutii") in Imparatia cerurilor...?
Care sunt pacatele la care se expun cei bogati?
a) - mandrie (1Timotei 6:17)
b) - comoditate (Luca 16:19)
c) - nesocotirea lui Dumnezeu (Proverbe 30:8)
d) - egoism (Luca 12:17)
e) - lacomie (Luca 12:15)
f) - minciuna (Fapte 5:3)
g) - incredere in bogatie (Marcu 10:24b)
h) - nesocotirea Evangheliei (Matei 13:22)
amin!

                                                                     E ziua nasterii LUI !

       Intr-o lume predominant crestina se apropie in curand una din cele mai rasunatoare sarbatoari, Nasterea Domnului Isus Hristos (Craciunul-zic "crestinii").Din pacate ca de fiecare data, ca in fiecare an sarbatoarea se ridica mai presus decat Sarbatoritul. Mereu m-am intrebat, daca de "craciun" suflarea crestina sarbatoreste ziua nasterii Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos, de ce isi impart oamenii cadouri unii altora, cand ziua celui sarbatorit nu este a nimanui altuia decat a lui Isus? Nu ca as avea ceva impotriva cadourilor care le oferim sau le primim, dar nu inteleg de ce ne oferim cadouri noi crestinii unii altora cand de fapt trebuie sa le oferim Sarbatoritului adica lui Isus, pai nu pe El il sarbatorim??? E ziua Lui!
Imagineaza-ti uramatorul scenariu: E ziua ta, iti chemi prietenii la tine sa sarbatoresti, ca na' e ziua ta, tu te pregatesti sa le oferi cele mai bune prajituri, un tort frumos, bun si gustos, sa fii la inaltime..!; ca doar o zi din an e cea mai importanta, ziua in care te-ai nascut.... (pana aici totul e OK..!)
Se apropie seara incepe sa sune soneria usii de la intrare,prietenii sosec si ce sa vezi: - toata lumea prezenta la sarbatoarea zilei tale de nastere incepe sa se felicite sa se pupe sa sarbatoreasca sa-si imparta cadouri si pe tine te uita undeva prin holul de la intrare fara sa iti dea nici cea mai mica importanta. Ce zici de asta??? Cum te-ai simti??? Cu siguranta dezamajit,dezamagita de ei si te intrebi: Oamenii astia nu stiu ca azi se sarbatoreste ziua mea???
Din pacate acesta e scenariul real al sarbatorii nasterii Domnului Isus Hristos!,asa facem noi, cei mai multi dintre crestini de "craciun" si dezamagirea Mantuitorului Isus Hristos este mare...
Esenta sarbatorii este de fapt fundamentul crezului nostru, nasterea Lui Isus este darul Lui Dumnezeu pentru lumea toata.
"Cãci un Copil ni S-a nãscut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umãrul Lui; Îl vor numi: "Minunat Sfetnic, Dumnezeu tare, Pãrintele veşniciilor, Domn al pacii."(Isaia 9:6)
"Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică."(Ioan 3:16)
Dumnezeu in marea Sa indurare ne-a daruit ce a avut mai scump, pe Fiul Sau, El, Isus este darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii. In fata acestui mare adevar, care este raspunsul nostru, acum cand ne reamintim in aceasta perioada ca Isus Hristos s-a nascut? E ziua nasterii LUI !!! ce cadou ii oferim???
"Fiule, dă-mi inima ta, şi să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele." (Proverbe 23:26) Vrei sa faci un cadou care sa multumeasca Sarbatoritul ?; da inima ta lui Isus, de Ziua Nasterii LUI, si sa ramana a Lui pentru totdeauna.
Dumnezeu doreste ca inimile noastre să fie cu totul predate Lui. El poate lua o inima zdrobita si plina de durere si sa o transforme într-o inima noua, curata si plina de prezenta Lui. El a dat totul pentru noi, nu jumatate sau aproape tot, ci tot si singurul lucru pe care putem să I-l oferim este viata noastra inima noastra nu 50%, nu 99%, ci 100%. Este un lucru greu, deoarece atât de ușor în viata noastra pot interveni lucruri ce pot sa fure puțin câte puțin din ea, transformând acea inimă noua și predata Domnului într-o inima împarțita, în care Domnul nu poate sa domneasca pe deplin.
Ma rog Domnului ca fiecare dintre noi sa îm-plinim cea mai mare porunca, sa-L iubim pe Domnul Dumnezeu cu toata inima, cu tot sufletul și cu tot cugetul. Sa ne dorim lucrul acesta în viețile noastre pentru ca la final sa se poata spune despre noi ca am făcut ce este bine înaintea Domnului cu o inima care era în totul data Lui.
Cadoul perfect pentru Ziua nasterii LUI , este inima ta, viata ta, casa ta, de fapt oferind toate acestea Lui Isus iti faci tie personal un veritabil cadou VIATA VESNICA.
                                                                     amin!

3 comentarii:

  1. DL ISUS sa te ajute in ceea ce vrei si ti-ai propus sa faci pt EL.un inceput bun va avea si un final bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. https://aurelmunteanu.wordpress.com/2010/04/03/ar-trebui-crestinii-sa-sarbatoreasca-craciunul/

    RăspundețiȘtergere