sâmbătă, 6 februarie 2010

BIBLIA TA !

Biblie ortodoxa, catolica si protestanta.
Avem in Romania 8 traduceri principale din limbile originale- ebraica, aramaica si greaca si TOATE sunt traduceri facute de preoti ortodoxi.
Intrucat nu exisata drepturi de copyright asupra Bibliei, (ar fi culmea), oricine are dreptul sa achizitioneze si sa foloseasca oricare din aceste 8 traduceri in limba romana.
Cea mai cunoscuta varianta este traducerea facuta de preotul Cornilescu. In timpul traducerii ei, acest preot a inteles mai profund anumite lucruri si acuratetea traducerii e de departe, cea mai buna de pana acum.
Catolicii si protestantii, cu totii folosesc traducerile existente.
Cate ceva despre acuratetea si veridicitatea Bibliei actuale.
Scrierile evreilor- ceea ce noi astazi numim Vechiul Testament- au fost scrise pe papirusiri sau velumuri- piei de vitel. In timp acestea se degradau . Aici au intervenit masoretii- copiatorii textelor sfinte. Aveau o exactitate de ceasornic elvetian. Au numarat toate literele scrierilor. Stiau cu exactitate cate litere erau in fiecare rand. Cand copiau scrierile se imbracau cu o costumatie anume si dupa o baie rituala. Stiau cu exactitate cate silabe se scrie pe fiecare rand sau in fiecare fraza.

Ca o dovada a acestui lucru avem astazi epocala descoperire a manuscriselor de la Marea Moarta. Scrierile gasite la Qumran demonstreaza ca ceea ce avem astazi din Vechiul testament e exact acelasi lucru cu ce foloseau evreii in urma cu 2000 de ani.

Noul testament e si mai fabulos de exact. Ca o comparatie, din scrierile lui Platon, exista astazi doar 9 copii si nici acelea complete. Scrierile lui Dio Cassius mai sunt doar vreo 2 copii in toata lumea.
Copiile Noului Testament sunt in numar de aproximativ 24 000. Amintesc aici "codex Sianiticus"- cea mai veche colectie de copii ale noului testament gasite de contele Titschendorf intr-o manastire eremita de la muntele Sinai.
Avem apoi Latina Vulgata; avem Codex Ierusalaimi, exista codex alexandrinus....
Va recomand in acest sens excelenta carte a lui Josh MC. Dowell- Marturii care cer un verdict. Veti gasi acolo marturii arheologice clare si incontestabile despre acuratetea scrierilor Bibliei.

Asa ca fiti linistiti. Biblia pe care o aveti in mana este aceeasi pe care o foloseau si inaintasii nostri.
Ca un mic post scriptum: Acum 5 ani, un om de buna credinta, a fost pe la muntele Athos intr-o mica documentare, prilej cu care si-a cumparat un Nou testament in limba greaca. Este acreditat de toate marile fete bisericesti rasaritene cu antetele lor, cu semnaturi si recomandari. A fost copiat acolo la Athos dupa copiile existente in bibliotecile manastirilor si ce sa vezi: e identic cu ce avem si noi in romaneste.
Si in incheiere, vreau sa va amintesc de Voltaire, un om din inalta societate, tatal sau era notar...a crescut intr-o familie de oameni culti , cu o educatie aleasa. Voltaire a practicat criticismul în fiecare formă a religiei instituţionale, dar şi în neînţelegerile politice. El s-a autonumit Theist, un om cu credinţa în Dumnezeu, dar care a renunţat la creştinism.
Atunci cand a renuntat la crestinism a afirmat urmatoarele : "Crestinismul si Biblia se vor autodistruge si in maxim 50 ani dupa moartea mea, nu va mai exista."
...ei bine, dupa 50 de ani de la moartea lui Voltaire, in casa in care a locuit acesta,s-a infiintat un depozit de biblii.(frumos,nu?) Dumnezeu rastoarna logica omeneasca tocmai ca sa iese in evidenta logica LUI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu